Modify

Opened 6 years ago

Last modified 5 years ago

#8265 new defect

unwanted move action

Reported by: Gilbert54 Owned by: team
Priority: normal Milestone:
Component: Core Version: tested
Keywords: unwanted move action Cc:

Description (last modified by skyper)

when I select muliple objects, at some point the whole selection get attached to the mouse cursor and is dragged around with the mouse movement. The behavior is not consistent with a regular "move" action. On the last selection mouse click, my cursor changes to a 4-way arrow, but when I release the button, the "move" state remains. The only way to get out of this is to press escape or to select another tool in the left panel (and then of course undo the move).
Normal "move" command drops the move action as soon as you release the mouse button.
This is very annoying as it happens quite frequently.

Maybe releated to PC speed and mouse type ? I have a quad core 2.4 GHz PC on WIN7 x64 and Logitech wireless mouse.

Repository Root: http://josm.openstreetmap.de/svn
Build-Date: 2012-11-29 02:31:07
Last Changed Author: stoecker
Revision: 5608
Repository UUID: 0c6e7542-c601-0410-84e7-c038aed88b3b
URL: http://josm.openstreetmap.de/svn/trunk
Last Changed Date: 2012-11-28 23:47:46 +0100 (Wed, 28 Nov 2012)
Last Changed Rev: 5608

Identification: JOSM/1.5 (5608 en_GB)
Memory Usage: 287 MB / 494 MB (109 MB allocated, but free)
Java version: 1.7.0_09, Oracle Corporation, Java HotSpot(TM) Client VM
Operating system: Windows 7
Dataset consistency test: No problems found

Attachments (0)

Change History (12)

comment:1 Changed 6 years ago by skyper

Description: modified (diff)

There are no plugins installed, right ?
Did you try it with an fresh preferences directory ? (Reset Preferences)
Note: You can save your preferences under "advanced preferences" or start with a different directory from command line.

comment:2 Changed 6 years ago by Gilbert54

I have (or rather had - since I just deleted the preferences file) following plug-ins:

  • waydownloader version 28492
  • utilsplugin2 version 28807
  • turnrestrictions version 28807
  • tageditor version 28807
  • public_transport version 28807
  • downloadalong version 28807

I reset the preferences and will try for a while without any plug-in. I'll report back if this makes any difference.

comment:3 Changed 6 years ago by Don-vip

Do you still have this problem ?

comment:4 in reply to:  3 ; Changed 6 years ago by Gilbert54

Replying to Don-vip:

Do you still have this problem ?

Yes, I do. I disabled all plug-ins and it's still there.

Only after the initial start, I see "Move objects by dragging; Shift to add.... etc". in the status panel. After the first click on any object I constantly see the message "release the mouse button to stop moving" in the status panel, although I don't touch the mouse for a while. To me this suggests that the program is not properly tracking the status of the mouse buttons.

Am I the only one with this issue ?

comment:5 in reply to:  4 ; Changed 6 years ago by skyper

Replying to Gilbert54:

Replying to Don-vip:

Do you still have this problem ?

Yes, I do. I disabled all plug-ins and it's still there.

Only after the initial start, I see "Move objects by dragging; Shift to add.... etc". in the status panel. After the first click on any object I constantly see the message release the mouse button to stop moving in the status panel, although I don't touch the mouse for a while. To me this suggests that the program is not properly tracking the status of the mouse buttons.

Am I the only one with this issue ?

No, I just had a look at it and I too have a similar issue. Currently it is only the info in the button panel which always "thinks" the mouse button is pressed. Message changes between the one above with at least one object selected and Release the mouse button to select the objects in the rectangle

I only noticed after mouse pointer did not change anymore but think there is already a ticket about this.

Repository Root: http://josm.openstreetmap.de/svn
Build-Date: 2012-12-28 02:31:39
Last Changed Author: framm
Revision: 5639
Repository UUID: 0c6e7542-c601-0410-84e7-c038aed88b3b
URL: http://josm.openstreetmap.de/svn/trunk
Last Changed Date: 2012-12-28 02:16:10 +0100 (Fri, 28 Dec 2012)
Last Changed Rev: 5639

Identification: JOSM/1.5 (5639 en)
Memory Usage: 341 MB / 1820 MB (205 MB allocated, but free)
Java version: 1.6.0_24, Sun Microsystems Inc., OpenJDK 64-Bit Server VM
Operating system: Linux
Dataset consistency test: No problems found

Plugin: ColumbusCSV (28043)
Plugin: PicLayer (28807)
Plugin: log4j (28968)
Plugin: mirrored_download (28939)
Plugin: routing (unknown)
Plugin: terracer (29047)
Plugin: utilsplugin2 (29124)

comment:6 in reply to:  5 ; Changed 6 years ago by skyper

Replying to skyper:

Replying to Gilbert54:

Replying to Don-vip:

Do you still have this problem ?

Yes, I do. I disabled all plug-ins and it's still there.

Only after the initial start, I see "Move objects by dragging; Shift to add.... etc". in the status panel. After the first click on any object I constantly see the message release the mouse button to stop moving in the status panel, although I don't touch the mouse for a while. To me this suggests that the program is not properly tracking the status of the mouse buttons.

Am I the only one with this issue ?

No, I just had a look at it and I too have a similar issue. Currently it is only the info in the button panel which always "thinks" the mouse button is pressed. Message changes between the one above with at least one object selected and Release the mouse button to select the objects in the rectangle

Did test some more:

  1. start JOSM with empty preferences.
  2. create new, empty layer.
  3. toggle mode

I only get the right message in selection mode after start. Once switched, I get the messages above.

Did test with openjdk-6 and 7. No differences.

comment:7 in reply to:  6 Changed 6 years ago by skyper

Owner: changed from team to Gilbert54
Status: newneedinfo

Replying to skyper:

Replying to skyper:

Replying to Gilbert54:

Replying to Don-vip:

Do you still have this problem ?

Yes, I do. I disabled all plug-ins and it's still there.

Only after the initial start, I see "Move objects by dragging; Shift to add.... etc". in the status panel. After the first click on any object I constantly see the message release the mouse button to stop moving in the status panel, although I don't touch the mouse for a while. To me this suggests that the program is not properly tracking the status of the mouse buttons.

Am I the only one with this issue ?

No, I just had a look at it and I too have a similar issue. Currently it is only the info in the button panel which always "thinks" the mouse button is pressed. Message changes between the one above with at least one object selected and Release the mouse button to select the objects in the rectangle

Did test some more:

  1. start JOSM with empty preferences.
  2. create new, empty layer.
  3. toggle mode

I only get the right message in selection mode after start. Once switched, I get the messages above.

Did test with openjdk-6 and 7. No differences.

My part is fixed. Can not reproduce with r6065.

@Gilbert54:
Do you still have problems ?

comment:8 Changed 6 years ago by Gilbert

Currently using build 6060 and still observing the issue when I select multiple objects. Do you want me to use 6065 and see what happens ? Do I have to turn something off or leave my preferences as they are ?

comment:9 in reply to:  8 Changed 6 years ago by skyper

Replying to Gilbert:

Currently using build 6060 and still observing the issue when I select multiple objects. Do you want me to use 6065 and see what happens ?

I did test tested version (r6060) and it is working, too.

Do I have to turn something off or leave my preferences as they are ?

Please, always test with an empty/non-existing JOSM folder. Either just move the folder or start JAVA / JOSM with the command line option -Djosm.home="path".
Thanks

Last edited 6 years ago by skyper (previous) (diff)

comment:10 Changed 5 years ago by skyper

@Gilbert:

Do you still have this problem when testing with an empty/non-existing JOSM folder ?

comment:11 in reply to:  10 Changed 5 years ago by anonymous

Replying to skyper:

@Gilbert:

Do you still have this problem when testing with an empty/non-existing JOSM folder ?

Just upgraded to 6238 and tried again. First I removed the JOSM user folder (actually Ijust renamed it) and used only the JOSM
paint style. Tried by selecting 40..50 objects. All OK.
Next I added the Potlatch2 painting style to the JOSM style. Now I get the error. Nuùber of selections to trigger it varies, but usually more than a dozen.
Maybe this is a timing issue ? With more than one paint style enabled I suppose the program needs more time to refresh the window after every selection attempt ? I also notice (even with only 1 paint style enabled) that a selection is not always executed. Even though the object is pre-selected when I get near it with the cursor, I often have to click 2 or more times to get it selected.

Regards,
Gilbert

comment:12 Changed 5 years ago by skyper

Owner: changed from Gilbert54 to team
Status: needinfonew

Modify Ticket

Change Properties
Set your email in Preferences
Action
as new The owner will remain team.
as The resolution will be set.
to The owner will be changed from team to the specified user.
The owner will change to Gilbert54
as duplicate The resolution will be set to duplicate.The specified ticket will be cross-referenced with this ticket
The owner will be changed from team to anonymous.

Add Comment


E-mail address and name can be saved in the Preferences.

 
Note: See TracTickets for help on using tickets.